Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede obtener más información en nuestra política de cookies.

restauración

ficha técnica

ENSAYO ANTROPOLOGIA
ANAR A SERVIR
ANAR A SERVIR. LES MINYONES DEL PRIORAT A REUS, UN EXEMPLE DE L''''EMIGRACIÓ RURAL FEMENINA
2015
156
RÚSTICA
978-84-87580-64-2
CATALA

sinopsis

El servei domèstic era una feina prou habitual fins fa unes dècades, especialment a les ciutats, on moltes famílies de classe mitjana i alta tenien una o diverses minyones. Servei domèstic i migració estaven íntimament relacionats; de fet, ho estan encara avui, tot i que han anat guanyant pes les migracions entre territoris més llunyans.

Reus, com a ciutat que va experimentar un important creixement econòmic i demogràfic al llarg del segle XIX i a començament del XX, és sens dubte un bon escenari per a l’estudi d’aquest fenomen, ja que va atraure una gran quantitat de treballadores que procedien de les comarques de l’entorn de la ciutat. Entre aquestes comarques, la més destacada, sobretot en determinades dècades, va ser el Priorat, una zona que permet explicar molt bé el fenomen de l’èxode rural, que va afectar –en diferents graus d’intensitat– tot el camp català.

En el context d’una industrialització incipient, el desplaçament de grans quantitats de persones és útil alhora al camp, que no pot mantenir tota la població que genera, i a la ciutat, que necessita cada cop més mà d’obra per a la producció industrial i per als serveis. L’èxode rural és progressiu des de final del segle XIX, però té moments de més o menys intensitat, i això es tradueix clarament en el mercat de treball del servei domèstic...


*Todos nuestros productos incluyen el IVA, ampliar información


comentarios de los usuarios/usuarias