Lloc: Pau Claris, 85; Barcelona 08010
Horari: de 18.30 h. a 20 h.
Aquest curs s'impartirà en català, excepte la sessió de Miguel de Beistegui que s'impartirà en castellà.
Calendari
5 sessions abril /juny 2025
Primera sessió – 30 d’abril. És pel desig que ens governen, per Laura Llevadot (UB).
En aquesta sessió s’oferirà un mapa de les crítiques i anàlisis que des del pensament contemporani s’han fet a la fase neoliberal del capitalisme i al seu vincle amb el desig subjectiu. Recorrerem les anàlisis de Foucault, Baudrillard, Fisher i Bifo Berardi per mirar d’articular una crítica a la categoria antropològica del desig.
Segona sessió - 7 de maig. Neoliberalisme, desig i extrema dreta, per Miguel de Beistegui (UPF). Aquesta sessió s'impartirà en castellà.
El neoliberalisme veu el desig com un mecanisme clau de govern, ancorat en les normes d'interès i d'utilitat, heretades del liberalisme clàssic, però també en les de competició, flexibilitat i gestió de si mateix com a capital humà. Tractarem d'entendre i qüestionar aquest règim de desig. Però, en un segon temps, plantejarem la següent pregunta: amb l'emergència de la governabilitat algorítmica i la IA, d'una banda, la volta de la dreta extrema, el feixisme, i les lliçons de presidents com Trump i Milei, d'altra banda, no estem vivint els principis d'un nou règim de desitjo, més enllà del neoliberalisme?
Tercera sessió - 21 de maig. Afectes de resistència. Ràbia, malenconia, mandra, per Juan Evaristo Valls Boix (UCM)
En les darreres dècades, alguns autors han proposat el terme "capitalisme emocional" per assenyalar com la lògica del capital ha colonitzat l'espai de la intimitat: vivim en una societat que ens incita a gaudir constantment i en fa, d'aquesta excitació contínua, el motor principal de la producció de valor. Davant d'aquest govern del desig mitjançant l'explotació hedònica i els imperatius de la felicitat, afectes negatius com la ràbia, la malenconia i la mandra esdevenen una posició política: un exercici de desobediència i una font de pensament crític envers les dinàmiques felicistes. En aquesta sessió pensarem doncs els afectes negatius com afectes de resistència contra el govern neoliberal de les nostres vides.
Quarta sessió - 28 de maig. El desig segons Lacan, per Miquel Bassols (Psicoanalista Escola Lacaniana)
Si alguna tradició de pensament contemporània ha pensat el desig en profunditat, les seves dinàmiques i motivacions inconscients, aquesta ha estat la psicoanàlisi lacaniana. Lacan esdevé avui un referent indispensable per a qualsevol teorització a propòsit del subjecte de desig neoliberal. En aquesta sessió ens endinsarem en el Seminari 6 de Lacan: El desig i la seva interpretació.
Cinquena sessió - 4 de juny. L’acceleració del desig en la indústria cultural japonesa i els límits del capitalisme, per Alba Torrents (UAB)
El capitalisme s’ha caracteritzat per una extraordinària capacitat d’adaptar-se a tota forma de resistència o alternativa, com argumenta Mark Fisher. Però, fins a quin punt l’acceleració del desig generada per la indústria cultural japonesa pot exposar els límits d’aquesta adaptabilitat? Aquesta sessió examina com fenòmens com el moe, els Boys’ Love i la cultura otaku amplifiquen la lògica libidinal del capitalisme fins a generar contradiccions internes que podrien desbordar-lo. A través d’aquestes formes culturals, explorarem com l’expansió del desig pot obrir noves possibilitats per a estructures afectives postcapitalistes que superen la centralitat de l’individu i la seva relació amb el consum.