Cursos

Seminari sobre María Zambrano

alt text


CURS PRESENCIAL I EN LÍNIA

Del somni a l'Aurora. La filosofia del naixement en María Zambrano.

Aquest curs, concebut com una introducció al pensament de María Zambrano, es proposa proporcionar un mapa conceptual de les fites més importants de l'autora, prosseguint la idea central del seu pensament, radicada en la vocació d’allò humà per a desvetllar-se del somni de les seves entranyes, d’allò diví que hi ha tancat, per sortir a la llum (‘Aurora’ i ‘Claros del bosque’), en una forma de nou naixement. Gnosticisme, cristianisme i misticisme constitueixen els eixos de la raó poètica zambraniana que vol ser una raó oberta a la integritat de la condició humana, sense deixar-ne fora cap de les seves dimensions essencials. Una raó vital, encarnada i espiritual, que acull en el seu ser un saber racional, cordial i místic.

Per a entendre el rerefons d'aquesta raó veurem, en primer lloc, la forja de la noció de raó poètica en el seu llibre de joventut, Filosofía y poesía (1939), on es proposa obrir i ampliar l'estret concepte de raó forjat a Occident, sobretot en els segles XVIII i XIX.

Posteriorment, analitzarem les relacions entre allò sagrat i allò humà, allò diví que habita la consciència humana, omplint-la de manies i deliris, tal com exposa en la seva obra magna, El hombre y lo divino (1955).

Aprofundirem en l'originalíssima concepció zambraniana del somni, allunyada d'aquella de la psicoanàlisi, que li permet entendre la dimensió onírica de la vida humana com a vocació i destí. Aquesta concepció del somni apareix en Los sueños y el tiempo (1960) i El sueño creador (1965), però també a España, sueño y verdad (1965).

Finalment, aquest extraordinari període final, en el qual pren cos la idea gnòstica del ‘despertar’ com a forma d’ ‘alba’ i ‘aurora’, com a ‘renaixement’ de la persona humana en la figura dels ‘benaurats’. ‘Del sueño a la Aurora’, constitueix el trànsit obligat per al naixement de la persona humana des dels ínfers de les seves entranyes, el veritable enllumenament de l’ésser integral al qual estem convocats. D'aquí la fascinant trilogia final: Claros del bosque (1977), De la aurora (1986), Los bienaventurados (1979/1990).


Seminari impartit per Fernando Pérez-Borbujo, professor del Departament d'Humanitats de la UPF i doctor en Humanitats i Ciències Polítiques i de l'Administració per la UPF. Ha centrat els seus estudis en la filosofia alemanya del s. XIX i l'espanyola del s. XX i en les relacions culturals i filosòfiques d'aquestes dues cultures. El seu altre àmbit d'estudis és sobre les relacions entre ètica, religió i política en el món contemporani.

Comparteix

Dades activitat

Laie Pau Claris30/09/2024 - 03/10/2024
Carrer de Pau Claris, 85, 08010 Barcelona
* Places limitades