Cursos

Vasos comunicants: filosofia, literatura, mística

alt text


CURS PRESENCIAL I EN LÍNIA

Les disciplines i els gèneres no eren una preocupació de les dones que volien pensar. Impulsades per un irrefrenable desig de saber, elles prenien les eines i els recursos que tenien a l’abast i feien emergir idees que soscavaven l’ordre establert. El punt de partida del seminari és el coneixement en amor o l’amor com a font de coneixement, que a l’Edat Mitjana resolia per síntesi el debat dialèctic entre fe i raó.

El fil que uneix les tres autores francòfones de contextos diversos de què tractarem (la beguina Margarita Porete, la humanista Juliana Morell i la filòsofa Simone Weil) és la manera com la seva escriptura manifesta les dimensions racional i espiritual de la comprensió humana. Malgrat que reflexionen sobre epistemologia i gnoseologia en èpoques diferents, entre els segles XIII i XX, les idees i experiències que tracten de comunicar tenen, tanmateix, sorprenents punts en comú.

Algunes de les preguntes a què ens encaren són: Quin són els límits de la raó? És possible comprendre més enllà d’aquests límits? Quins vincles s’estableixen entre la comprensió espiritual i l’acció?

Impartit per Georgina Rabassó, doctora en Filosofia per la Universitat de Barcelona, investigadora d’ADHUC–Centre de Recerca Teoria, Gènere, Sexualitat, i directora del projecte de recerca El llegat oblidat de Juliana Morell. El seu àmbit principal d’estudi són els escrits d’autoria femenina sobre filosofia, ciència i espiritualitat als segles XII -XVII.

Comparteix

Dades activitat

Laie Pau Claris27/11/2023 - 11/12/2023
Carrer de Pau Claris, 85, 08010 Barcelona
* Places limitades