30/08/2023

Francesc Vicent Garcia, Rector de Vallfogona

alt text
icon

Autor: Damià Gallardo

El dos de setembre commemorem el quart centenari de la mort de Francesc Vicent Garcia, conegut pel sobrenom de Rector de Vallfogona. La seva obra ha patit els vaivens de les modes: d’una popularitat que inventava anècdotes divertides sobre l’autor, al desdeny per maniobres de legitimació cultural que l’arraconaven en l’anomenada Decadència.

Les fluctuacions de Francesc Vicent Garcia en el cànon literari català sembla, però, que ja s’han acabat i el consens de crítica i públic situa la seva obra com a pont entre Ausiàs March i Jacint Verdaguer. Poetes contemporanis com Enric Casasses o Josep Pedrals fa anys que reivindiquen la seva poesia i l’acurada feina de filòlegs com Albert Rossich ha contribuït a contextualitzar i fixar el corpus literari del Rector de Vallfogona.

El primer volum de la Poesia completa, a cura precisament d’Albert Rossich per a l’editorial Barcino, encapçala una selecció bibliogràfica que aspira a celebrar una obra atractiva i sorprenent amb llibres de i sobre Francesc Vicent Garcia i també sobre la seva època.

Comparteix