24/11/2020

Jonathan Littell: Les benignes

alt text
icon

Autor: Laie

Jonathan Littell, autor de Les benignes, és un escriptor controvertit. Nascut als Estats Units i educat a França, afirma que “només els ingenus poden creure que la cultura t’ajudarà a ser millor”.

Escriu aquesta extensa novel·la sobre l’ascens i el deliri del nazisme en la figura del botxí, un oficial de les SS que narra els horrors que van cometre ell i el seu batalló en la Segona Guerra Mundial.

Interpel·la diverses vegades el lector, el desafia a no sentir-se superior a ell, perquè matar en guerra no és un delicte i ningú pot jutjar ni sentir-se millor. El llibre manté un clímax de desassossec molt intens, mentre relata, sense estalviar horrors, les neteges ètniques de russos i alemanys.

Tot el que escriu és fruit d’una investigació documental ingent en biblioteques dels països de l’est d’Alemanya, que juntament amb Rússia són els escenaris de la novel·la. Gairebé 1.000 pàgines d’una literatura que colpeja l’estómac i les consciències del lector.

Jonathan Littell: Les benignes

Les benignes és el llibre que hem seleccionat per a representar l’any 2007 a la Biblioteca Laie. Va ser publicat gairebé alhora en català, en la traducció de Pau Joan Hernàndez per a Quaderns Crema, i en castellà, en la traducció de María Teresa Gallego Urrutia per a RBA, actualment reeditada per Galaxia Gutenberg.

Què és la Biblioteca Laie?

Comparteix