13/12/2011

El fotolibro latinoamericano

alt text
icon

Author: Clara

Cada vegada és més freqüent trobar novetats de llibres sobre llibres. No és estrany que vulguem destacar-ne un: atrauen sempre als amants dels llibres, i de forma molt especial als llibreters.

En aquest cas, la temàtica és el fotollibre, un terreny encara força verge i amb pocs títols dedicats en exclusiva. La referència ineludible són els dos volums de Martin Parr i Gerry Badger, The Photobook: A History, que van suposar una inauguració de luxe de la investigació sobre els llibres de fotografia i la primera publicació exhaustiva on es recollien els millors treballs en aquest format. En la mateixa línia trobem el primer i únic llibre dedicat als fotollibres d'Amèrica Llatina: El fotolibro latinoamericano, un recorregut pels 150 millors produïts en aquest conjunt de regions i que té en compte la seva qualitat tècnica, estilística i discursiva.
El comitè assessor ha fet una recerca profunda a l'hora d'avaluar i seleccionar tots aquests documents, ja que molts d'ells s'havien perdut —degut a les diverses censures o bé per la manca d'institucions i particulars dedicats a conservar i documentar aquests llibres tan particulars—, i se n'ha sortit amb èxit: no només posa de manifest la rellevància de molts fotògrafs en el panorama internacional, i situa i analitza tots aquests llibres en el seu context, sinó que també ofereix l'oportunitat de (re)descobrir paisatges naturals i urbans, esdeveniments històrics, aspectes antropològics i culturals propis d'Amèrica Llatina. L'edició d’RM, editorial mexicana i barcelonina dedicada a llibres il·lustrats en tots els seus formats, és, com sempre, d'altíssima qualitat, i amb encert ha reproduït a doble pàgina la coberta i alguna de les pàgines interiors de cadascun dels llibres. El resultat final són, doncs, 245 pàgines per mirar i remirar, llegir, aprendre i sorprendre's.

Share