13/03/2012

El lector de Julio Verne, d'Almudena Grandes

alt text
icon

Author: Conxa

La historia, basada en fets reals, se situa en un poble de Jaén a finals dels anys 40. Un dels personatges, el “Cencerro”, va ser un dels guerrillers antifranquistes amb més carisma d’aquella terra.

El protagonista principal, però, és en Nino, que té 9 anys i és fill de guàrdia civil. Nino inicia uns llaços d’amistat amb els adults que el guiaran a ser un noi fora del ramat. La seva amistat amb Pepe el Portugués, i també amb doña Elena són especialment entranyables. Aprendrà a captar el sentit dels silencis i el rerefons ocult de les paraules i les mirades.

A mi, particularment, també m’ha frapat la seva immersió en la literatura, i justament d’aquí ve el títol. El missatge d’Almudena Grandes és transmetre com en aquells anys de postguerra es manté encara la repressió de la dignitat, en tots dos bàndols, tant pels republicans com pels nacionals.

Amb El lector de Julio Verne Almudena Grandes ha recuperat un tros d’història del nostre passat més recent, i de debò que ho ha brodat.És una gran novel·la i crec que serà una de les que el boca orella convertirà en una obra de llarg recorregut. ¡Enhorabona!

Share