November 14, 2014

El último alquimista en París, de Lars Öhrström

El último alquimista en París, de Lars Öhrström

Del  14 al 23 de novembre se celebra la 19ª Setmana de la Ciència a CosmoCaixa i els temes centrals d’enguany són la Cristal·lografia i la Biotecnologia. Des de Laie us volem recomanar el llibre de Lars Öhrström El último alquimista en París, per anar obrint boca en aquestes dues matèries a través de la química.

http://www.laie.es/busqueda/listaLibros.php?keywords=alquimista+par%EDs&tipoArticulo=
El suec Lars Öhrström és professor de química inorgànica a la universitat Tecnològica Chalmes de Göteborg i col·labora habitualment en revistes de divulgació científica. La seva darrera obra, El último alquimista en París (Editorial Crítica) és un llibre de curiositats sobre química. Cada capítol està dedicat a un element químic i a partir d’històries relacionades n’explica les propietats i introdueix al gran públic als principis bàsics de la química. A través d’anècdotes, esdeveniments històrics i personatges destacats, com Agatha Christie o August Strindberg, Öhrström ens proposa un recorregut amè i divertit per la taula periòdica tot centrant-se en la relació entre la química, la societat i els interessos propulsors de la investigació científica.
En els darrers anys s’han publicat altres llibres de gran èxit i qualitat, com són La cuchara menguante (Editorial Ariel) de Sam Kean i La tabla periódica (Editorial Ariel) de Hugh Aldersey-Williams, que també estudien els elements de la taula periòdica a través de diverses disciplines amb una similar estructura i estil que El último alquimista en París. Lars Öhrström ens ofereix una visió diferent a les anteriors opcions per la seva procedència escandinava, ja que escombra cap a casa, i ens mostra totes les aportacions que ha fet aquesta terra a la química en contraposició a Kean i Aldersey-Williams que se centren en els descobriments de científics anglosaxons. A més, Öhrström canvia la perspectiva i transforma l’element químic en el protagonista del relat, en comptes de fer-lo servir com a pretext per explicar anècdotes relacionades.

Carla, de Laie CosmoCaixa