01/12/2021

Marina Abramovic, icona de la performance

alt text
icon

Author: Laie

"Si pots canviar la mentalitat de la gent, és que pots canviar el món" expressa Marina Abramovic(Belgrad, 1946), pionera de la perfomance i lluitadora incansable.

Fa més de cinc dècades que posa el seu cos, i la seva ment, al límit. I sol definir-se a ella mateixa com a “soldat de l'art”, potser pel seu afany d'explorar els límits del cos i la ment a través de performances complexes i arriscades a la recerca d'una llibertat individual.

La seva icònica obra “L'artista és present” ja forma part del nostre imaginari col·lectiu. Es tracta d'una performance que va realitzar al Museu d'Art Modern de Nova York el 2010 en què va romandre asseguda i immòbil davant d'una taula 736 hores i 30 minuts durant tres mesos mentre mirava els ulls dels visitants que s'asseien davant ella. La seva carrera, però, va començar molt abans, als 70 amb la sèrie “Ritme”, en què ja mostrava l'ús del seu cos com a part de l'obra.

L'artista sèrbia, coneguda com la reina de la “performance”, ha estat guardonada aquest 2021 amb el Premi Princesa d'Astúries de les Arts i, també enguany, dins de la programació de Dart Festival 2021 es projectarà el documental "Homecoming - Marina Abramovi and Her Children", peça audiovisual sobre el seu reconfortant retorn al Belgrad natal, on inaugura The Cleaner. En la preparació de l'exposició, la seva obra pren nova vida a les imatges d'arxiu, les entrevistes exclusives i les actuacions de joves performers que, igual que els seus fills, continuen el llegat de la seva "mare".

Es projectarà el dissabte 4 de desembre als Cinemes Girona i les entrades estan a la venda a la web del festival. Us convidem a gaudir d´aquest documental.

Share