25/09/2020

Milan Kundera: La insuportable lleugeresa de l'ésser

alt text
icon

Author: Laie

Praga abans de la primavera de 1968 és l’escenari on Milan Kundera situa aquesta novel·la que forma part de les obres immortals del segle xx.

Novel·la filosòfica que es desenvolupa a través dels quatre personatges principals: en Tomás, la Teresa, la Sabina i en Franz. La relació entre ells i l’entorn polític de la ciutat i d’Europa és el fil en què es debaten temes com la diferència entre l’amor i el desig eròtic, la gelosia, el sexe, la compassió, la dependència emocional, la política, la mort i sobretot el pes o la lleugeresa de l’ésser quan es persegueix la llibertat.

Resol amb habilitat la unió entre novel·la i reflexions filosòfiques, sense respondre la pregunta de si és realment insuportable la lleugeresa de l’ésser. Perquè com diu, “l’home mai pot saber què és el que hauria de voler, perquè només té una vida, i no té manera de comparar-la amb vides precedents ni de corregir-la en vides posteriors.” No hi ha comprovacions possibles, perquè només es viu una vegada.

La insuportable lleugeresa de l'ésser

La insoportable levedad del ser de Milan Kundera és el títol que hem escollit per a representar l'any 1993 a la Biblioteca Laie, l'any en què es va reeditar la traducció al castellà de Fernando de Valenzuela per a Tusquets; la confirmació que es tracta d'una obra perdurable. El 1990 apareixia en català, en la traducció de Monika Zgustová per Destino (ara exhaurida) i més tard, el 2014, en la traducció de Xavier Lloveras per Tusquets, que sí està disponible.

Què és la Biblioteca Laie?

Share