04/05/2011

Pla

alt text
icon

Author: Laie

Quan parlem d'en Pla, no cal concretar més. Evidentment parlem de Josep Pla. El recordem amb boina, un cert aire de pagès i una actitud que semblava dir: “fet i fet, qui sóc jo per opinar?” Però amb una mirada directa, una ironia i una senzillesa en l'ús de la paraula i la convicció que l'escriptura és una eina per ordenar i comprendre el món.
Personatge controvertit, figura clau de la literatura catalana, autor d'una vasta obra recollida en més de 45 volums. Autor d'articles d'opinió, de cròniques polítiques i culturals com a corresponsal des de França, Alemanya o Rússia, d’obres de ficció (encara que fou un gènere que no apreciava gaire), de llibres de viatges i dietaris.

El quadern gris és la seva obra més destacada i la que inaugura la seva Obra Completa. Un dietari de ficció dels dies de formació d'un jove escriptor, que descriu la vida intel·lectual de la Barcelona de la segona i la tercera dècada del segle XX, entre retrats acurats, descripcions paisatgístiques, anàlisis polítiques, costumisme i tertúlies de cafè, sempre amb una virtuosística atenció al detall. En aquesta obra es troben tots els recursos narratius, tots els registres i tots els temes que recorren l’obra d’aquest gran escriptor, que morí el 23 d'abril d'ara fa trenta anys.

Share