10/04/2018

Pren-te els dilluns amb filosofia. L'estoïcisme

alt text
icon

Autor: Anna

L’estoïcisme va ser el tema de la primera sessió de “Pren-te els dilluns amb filosofia”, el curs que va arrencar el passat 9 d’abril a Laie Pau Claris i que durant 8 sessions farà un repàs d’alguns dels corrents filosòfics fonamentals de la història del pensament.

Miguel Morey, catedràtic emèrit de filosofia a la Universitat de Barcelona, va ser el conductor de la sessió. Segons Morey, per als estoics pensar bé és necessari per actuar bé, donat que el pensament s’adequa a les accions, que és el que realment importa.
D’aquesta manera, el mateix camí que ens porta a un coneixement del món és el que ens dirigeix cap a un bon comportament. El coneixement es produeix en tres passos: en primer lloc, la percepció exterior que provoca una recepció que els estoics anomenen fantasia; després, la sensació produïda en el moment de captar la percepció i, finalment, l’assentiment: com permetem el pas d’aquesta sensació que i en processem el contingut. En el moment que confirmem la sensació, arribem a la comprensió.
Per altra banda, els estoics són fatalistes: d’alguna manera la providència està escrita i no es preocupaven per explicar allò que ja havia passat donat que ja no era possible modificar-ho.
Morey va fer referència les Meditacions de Marc Aureli (amb diverses traduccions, com la de Joaquín Delgado al castellà per a Errata Naturae o la de Joan Alberich al català per a Llibres de l’Índex): el volum recull les reflexions de l’emperador romà, considerat un dels principals representants de la filosofia estoica.
A La ciudadela interior (Alpha Decay), el filòsof francès Pierre Hadot reflexiona entorn de les meditacions de Marc Aureli, que valora com a exercicis espirituals. Segons Hadot, Marc Aureli ens mostra com l’aprenentatge del domini de les pròpies passions pot ser la base per governar un imperi.
La propera sessió del curs serà el dilluns 16 d’abril: Rosa Rius ens parlarà sobre els platonismes renaixentistes. Les inscripcions estan obertes i per a més informació podeu contactar amb activitats@laie.cat

Anna, de Laie Pau Claris

Comparte