May 9, 2017

Rosa Rius: Filòsofes del Renaixement

Rosa Rius: Filòsofes del Renaixement

A la primera de les quatre sessions del cicle Filòsofs del Renaixement, Rosa Rius ens va presentar a Moderata Fonte, una escriptora veneciana nascuda el 1555.

Modesta Pozzo era el nom real d’aquesta autora que va fer una important aportació a la querelle des femmes, un enfrontament entre els sexes que es va iniciar al segle XIV i en el qual les dones redactaven tractats on exposaven les seves qualitats en contraposició als textos dels homes, que les mostraven sempre inferiors.

D’aquesta manera, Il merito delle donne, obra de Moderata Fonte publicada pòstumament el 1600 a Venècia, apareix com a resposta directa a un text de Giuseppe Passi plenament misogin publicat l’any anterior, I donneschi diffetti.

L’obra de Moderata Fonte és un diàleg entre set dones amigues, de diferents edats i de condició il·lustre, situat en un jardí venecià. En aquest espai d’absència masculina, les dones pretenen obtenir la llibertat mitjançant el saber i denuncien l’abús que els homes fan del poder. A l’obra es parla de fills que maltracten a les seves mares vídues, d’espoliació dels bens d’herència de les dones per part dels seus germans, de marits que peguen a les seves mullers, etc.
https://ca.wikipedia.org/wiki/Moderata_FonteEl valor de Moderata Fonte i de la resta de dones que van participar en la querelle des femmes (Christine de Pizan, Lucrezia Marinelli, entre d’altres) rau en el fet que van aconseguir donar un testimoni a les dones de l’època i, per Rosa Rius, constitueixen un patrimoni d’innegable valor.

El proper dilluns 15 Montaigne serà el proper protagonista d’aquest cicle de filosofia, de la mà de Ferran Sáez Mateu.

Anna, de Laie Pau Claris

Author: Anna

Share