Cursos

La literatura de l'art: parlem de l'art abstracte?

alt text

Inscripcions omplint el següent formulari - CURS PRESENCIAL I EN LÍNIA

L’objectiu del curs consisteix a oferir una amena panoràmica de la teoria de l’art elaborada des del pensament, la literatura, l’art, etc..., en l’arc cronològic de la modernitat plena (entre 1850-1950, aproximadament), a propòsit d’una pregunta i a partir d’obres de petit format en traduccions assequibles avui.

Sens dubte, el descobriment (o redescobriment) de la pintura no figurativa o abstracta ha estat una de les grans novetats i aportacions del segle XX a la història de l’art occidental. Però, malgrat la riquesa de possibilitats que ha obert per als artistes, l’abstracció ha anat sempre acompanyada de la polèmica, en especial per part del públic consumidor, qui sap si per raons tan inveterades com el seu desafiament a l’afirmació bíblica de l’home com a imatge de Déu. Aquest cicle examina alguns artistes i arguments a través dels quals aquesta abstracció ha anat obrint-se pas entre mitjans del segle XIX i començaments del XX.

OCTUBRE 2021

18: H. de BALZAC, L’obra mestra desconeguda (1855). Es fa difícil explicar com un novel·lista com Balzac ha pogut preveure el curs de l’art contemporani amb la precisió amb què ho fa en les poques pàgines d’aquesta petita obra enlluernadora, que va obsessionar artistes com Cézanne o Picasso, que es consideraven encarnacions del pintor imaginat genialment per Balzac: Frenhofer.

25: O. WILDE, La decadència de la mentida (1898). Wilde és potser un dels grans ignorats de la reflexió contemporània sobre l’art. I, malgrat això, les seves obres d’estètica són d’una agudesa i una brillantor incomparables, a més de presentar punts de vista molt agosarats i avançats per a la seva època, en aquest cas en la forma d’un espurnejant diàleg platònic ple de referències a Monet, Whistler, etc.

NOVEMBRE 2021

8: R. M. RILKE, Cartes sobre Cézanne (1907). Solitari i místic, Rilke va recórrer assíduament a les arts plàstiques per fonamentar i confirmar les seves intuïcions poètiques. Treballant a París com a secretari personal de l’escultor Auguste Rodin, visita l’exposició retrospectiva de Cézanne celebrada a l’any de la seva mort i experimenta una autèntica revelació que comparteix amb la seva dona Clara.

15: W. KANDINSKY, De l’espiritual en l’art (1913). Un sentit estratègic de la reconstrucció dels fets i de la propaganda aplicada a si mateix han fet de Wassily Kandinsky alhora el descobridor i el màrtir de l’abstracció pictòrica. Tanmateix encara avui resulta emocionant veure la passió amb què defensa els seus arguments en favor de la pintura que ell anomena no objectiva.

22: J. ORTEGA Y GASSET, La deshumanización del arte (1925). Feia falta sens dubte l’autoritat d’un filòsof de prestigi i alhora de la qualitat literària d’Ortega per aclarir tot el que representa l’art abstracte i exposar de manera neutral les seves raons de ser. Escrit a la mida de Picasso, el text d’Ortega és un autèntic model de claredat conceptual, elegància argumental i persuasió retòrica.

Curs impartit per Eduard Cairol Carabí, Doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona (UB) i professor d’Història i Teoria de l’Art a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). És especialista en l’art i la literatura del segle XIX, i ha explorat sovint les relacions entre l’art, la filosofia i la religió durant aquest període i el primer quart del segle XX.

-> Consulta aquí la bibliografia recomanada per aquest curs.

Horari: dilluns, de 18.30 h a 20.00 h.

AFORAMENT PRESENCIAL COMPLET.

*El curs s'impartirà en català.

Modalitats d’inscripció: presencial i en línia. El curs es durà a terme de manera presencial des de Laie Pau Claris amb aforament limitat i respectant les mesures de seguretat vigents en cada moment. Al mateix temps, és possible seguir-lo en línia, a través de Zoom. En el moment de la inscripció caldrà indicar quina de les dues modalitats es prefereix. En el cas que s’apliquessin restriccions més estrictes, el curs es faria només en línia.

Informació i inscripcions: activitats@laie.es | assumpte: curs literatura i art | Tel. 933 181 739

Inscripcions omplint el següent formulari

Preu: Curs sencer: 90 € (5 sessions) | Sessió individual: 20 € (només disponible en format en línia)

(10% de descompte presentant la targeta client de Laie | 5% de descompte presentant el carnet de les Biblioteques de Barcelona | 15 % de descompte per a estudiants i aturats presentant-ne l’acreditació)

Política de cancel·lació i de devolució

Si el curs no arribés al nombre mínim d’inscrits, es cancel·laria i es retornaria l’import d’inscripció. Seran reemborsables les inscripcions cancel·lades per escrit amb una antelació de 7 dies naturals a l'inici del curs o activitat. Caldrà fer la petició de devolució enviant un correu electrònic a activitats@laie.es on han de constar totes les dades de la inscripció, amb el nom del curs, nom i cognoms de l’alumne, data, dades de contacte i motiu de la devolució. No s’accepten peticions de devolució informades per cap altra via.

Comparteix

Dades activitat

Laie Pau Claris15/11/2021 - 22/11/2021
Carrer de Pau Claris, 85, 08010 Barcelona
* Places limitades