07/02/2012

Bicentenari de Charles Dickens

alt text
icon

Autor: Laie

Charles John Huffam Dickens neix tal dia com avui fa 200 anys, el 7 de febrer de 1812, i es forja una llegenda de la literatura universal.

Àvid lector de novel·les picaresques de Smollet i Fielding des de ben petit, Dickens va tenir una vida plena de contrastos que el van fer especialment sensible a la misèria més depriment així com a la innocència més delicada. Aquesta dualitat, i una capacitat sorprenent per descriure la realitat amb una fidelitat fotogràfica, el van convertir en un referent de l’època victoriana.
A la llibreria tenim dues biografies imprescindibles: Dickens: El observador solitario de Peter Ackroyd editada per Edhasa; i Charles Dickens de G. K. Chesterton editada per Pre-Textos, exemple de la pulcritud i el bon gust que caracteritzez aquesta editorial. I mentre ens arriba la traducció de la recent Charles Dickens: A Life (Penguin Press) de Claire Tomalin, llegiu la carta que li dedica pel seu aniversari publicada avui a The Guardian.
A Pau Claris podem presumir de tenir un gran ventall de les seves obres traduïdes al castellà i al català. Una petita selecció:
L’Editorial Alba, tan pròxima als autors anglosaxons i tan exquisida en les seves traduccions, ens brinda La pequeña Dorrit i David Copperfield, totes dues editades al 2012. Grandes Esperanzas i Una casa en alquiler del 2011. Cal destacar també La señora Lirriper (2010).
Entre les més actuals també trobem Aventuras de Pickwick de Castalia, i Historia de dos ciudades d’Alianza. Espasa Calpe mereix un apunt especial per les cuidades i encertades Nuestro común amigo i Los documentos póstumos del Club Pickwick. Sortosament Destino ens ofereix El casalot, traduït per primera vegada al català (2008).
I tot acabant amb l’encant de la foscor i com a recordatori de la BCNegra: Para leer al anochecer d’Impedimenta, un recull de contes fantasmagòrics i gòtics per llegir a casa mentre el fred es menja les cantonades del carrer. I si sou prou afortunats per anar-hi, teniu l’exposició a la British Library de Londres sobre l’element sobrenatural a Dickens!
Alba, de Laie Pau Claris

Comparte