23/02/2017

Hildegarda de Bingen

alt text
icon

Autor: Anna


http://www.laie.es/busqueda/listaLibros.php?pagSel=1&orden=stockfirme%20desc&cuantos=10&autor=bingen&editorial=&codMateria=&tipoArticulo=L0&utm_source=blog&utm_campaign=activitats&utm_medium=xarxes&utm_term=hildegarda&utm_content=fotoHildegarda de Bingen (1095 – 1179) va ser la protagonista de la sessió del 20 de febrer del curs de filosofia dirigit per Ramón Andrés, que des del mes d’octubre de l’any passat es realitza a Laie Pau Claris.

L’experta en l’Edat Mitjana i en mística medieval Victoria Cirlot, va exposar com Hildegarda de Bingen pot ser entesa com una filòsofa. Aquesta abadessa, mística, compositora i escriptora alemanya constitueix una de les dones més rellevants de la Baixa Edat Mitjana.
A la seva primera obra, Scivias, Hildegarda ens explica com, a l’edat de 42 anys “vino del cielo abierto una luz ígnea que se derramó como una llama en todo mi cerebro”. A partir d’aquest moment, la mística alemanya va començar el procés d’escriptura de les seves visions. Hildegarda explica que escriu per inspiració divina, per revelació. No obstant, tot i que afirmi que el que escriu no prové d’un pensament propi sinó de Déu, Cirlot sí la veu com una filòsofa: el seu pensament a través d’imatges es pot concebre com a filosofia. Les visions d’Hildegarda es troben il·lustrades a manuscrits de l’època i es presenten com a explicació dels principals dogmes del catolicisme.
El curs de filosofia continuarà el proper 27 de febrer amb una conferència de Fernando Pérez-Borbujo sobre Peter Sloterdijk. Tot i que inicialment aquesta havia de ser la darrera sessió, donat el gran èxit d’assistència, durant el mes de maig hem programat quatre noves sessions que ens parlaran del mestres del Renaixement.
Anna, de Laie Pau Claris

Comparte