29 de mayo de 2020

Italo Svevo: La consciència de Zeno

Italo Svevo: La consciència de Zeno

Umberto Saba va dir en una ocasió: “Svevo hauria pogut escriure bé en alemany, però va preferir escriure malament en Italià: el seu italià semblava una traducció del dialecte vènet que es parlava a Trieste”. El protagonista d’aquest llibre, Zeno, contesta a Saba: “Mentim en cada paraula que diem en toscà”. 

Zeno és un transsumpte de Svevo? No ho deu ser, ja que va dir: “La consciència de Zeno és una autobiografia, però no la meva”. 

Només començar el llibre ens trobem que en Zeno és un empresari d’èxit acomodat econòmicament que té un problema amb el tabac i vol posar-hi remei. El fet de deixar de fumar plana durant tota la novel·la, i per això va a un psicoanalista, perquè l’ajudi. I per això també escriu un diari com a teràpia. L’habilitat de l’autor es mostra quan el llibre avança i descobrim com és realment el personatge: un mentider, fumador compulsiu, addicte a la psicoanàlisi, faldiller i immoral.

L’exercici literari és brillant, tot i que al seu moment no va ser prou reconegut, però el temps li ha fet justícia.

 

Reprenem la Biblioteca Laie, amb la qual celebrem el 40è aniversari de la llibreria, amb La consciència de Zeno d’Italo Svevo, que va aparèixer en català l’any 1985 amb la traducció de Carme Arenas per a Edicions 62.Més llibres de la Biblioteca Laie:

Quim Monzó: Uf, va dir ell (1980)James Joyce: Ulisses (1981)Marguerite Yourcenar: Memorias de Adriano (1982)

Autor: Laie

Comparte

Anterior

Libros relacionados

icono Posts del magazine relacionados