19/07/2011

L'espectre de Virginia Woolf

alt text
icon

Autor: Laie

Com l’espectre del pare de Hamlet, Virginia Woolf se’ns apareix en el present de forma constant, amb un missatge clar i necessari: recordeu-me.

I ara, en època de reivindicacions, ella ens dóna la clau per a l’emancipació de les dones i de les que volen realitzar-se com a escriptores: “Us demano que guanyeu diners, i tingueu una cambra pròpia”. Woolf té molta força. Ja sigui en forma d’article periodístic, ja sigui en les nombroses i exquisides reedicions dels seus textos, com la recent Tres guinees, la literària La muerte de la polilla, l’homenatge als seus escriptors predilectes El lector común, i Al faro (que gaudeix de diverses traduccions i que aviat reapareixerà a Lumen), textos que sense dubte, cal revisitar ara més que mai.
Pot ser que no l’escoltem bé i que per això torni? Per reiterar la importància del seu missatge? Si és així, tornem-hi… dones: "guanyeu diners i tingueu una cambra pròpia!" I alguna contestarà: “no tothom té el Leonard Woolf al seu costat!”, d’altres diran que no el necessiten pas al Sr. Woolf, o que l’únic que troben són llops i cap ajuda. A aquestes últimes els hi recomano que no es conformin sent La senyora Dalloway.
I si no en tenim prou amb la seva obra, ens arriba Las hermanas Woolf, de la mà de l’experta Susan Sellers. Per als qui gaudeixin amb els fetitxismes literaris, es tracta d'una ficcionalització de la vida de Vanessa i Virginia Woolf, escrita des de l’admiració i el respecte cap al treball artístic de totes dues. Tanmateix, s’endevina una petita escletxa d’enveja per part de la Vanessa i de la propia Sellers cap a l’escriptora. L’estil recorda subtilment el fantàstic monòleg interior de Woolf i també l’atenció als detalls —que lluny de ser banals, formen l’essència del text i de nosaltres mateixos. És una lectura d’homenatge, que ens proposa una Virginia coneixedora del seu talent, intel·ligent, i independent, però també fràgil, tímida i generosa. Potser precisament ara, quan és necessari fer sentir la nostra veu, i tot imaginant com devia ser l’infància i la vida d’un geni com era Woolf, podrem entendre el seu missatge vital, guanyar diners i tenir una cambra pròpia…
Alba, Laie Pau Claris

Comparte