25/06/2015

Més Aira!

alt text
icon

Autor: Damià Gallardo

De secret més ben guardat de la literatura argentina a finalista del Man Booker internacional:

la Biblioteca César Aira que acaba d’inaugurar Literatura Random House amb una novetat (El santo) i quatre exquisides reedicions (La mendiga, Las curas milagrosas del Doctor Aira —que conté, a més a més, El tilo i el meravellós Fragmentos de un diario en los Alpes—, Un episodio en la vida del pintor viajero i Ema, la cautiva) que formen part del procés de consagració d’un escriptor absolutament imprescindible.

http://www.laie.es/busqueda/listaLibros.php?pagSel=1&orden=fecha_edicion+desc&cuantos=10&autor=c%E9sar+aira&editorial=&codMateria=&tipoArticulo=L0

El santo, de fet, és una excel·lent introducció a l’obra de César Aira. Hi trobem la prosa senzilla que actua com a esquer per endinsar-nos en una lògica peculiar on no falten les paradoxes i un cert gust excèntric però rigorosament pertinent per la minuciositat. Hi ha una agosarada reencarnació en forma de sant medieval de l’heroi involuntari que tantes pàgines memorables ha protagonitzat (A las curas milagrosas del Doctor Aira, per exemple, o també a Las aventuras de Barbaverde). Hi ha la idealització de les cultures indígenes, endarrerides segons l’inexpert ull etnocèntric occidental, però posseïdores una subtil i complexa i xocant filosofia ancestral (Com a Ema, la cautiva o a Entre los indios). Hi ha els viatges, en aquest cas amb un divertit i sovint anacrònic regust de crònica medieval, que Aira omple d’observacions tan minúscules com rellevants, pròpies d’un antropòleg extraterrestre que volgués entendre la humanitat (com a Un episodio en la vida del pintor viajero). I hi ha un final:

a) inesperat i espectacular com a La guerra de los gimnasios

b) on aparentment no passa res, com a Las curas milagrosas del Doctor Aira, però...

Esperem que els nous lliuraments de la Biblioteca César Aira no triguin gaire a sortir!

Damià


Comparteix