Horari: 18.30 a 20 h.
Lloc: Pau Claris, 85; Barcelona 08010.
Aquest curs s'impartirà en català i en castellà.
Primera sessió - 13 de març. El periodisme literari com a eina de denúncia. Per: Agus Morales.
Crònica. Periodisme literari. Periodisme narratiu. No ficció. Una mateixa etiqueta per definir un gènere que sempre es diu que és en auge però que sempre està intentant trobar el seu lloc a llibreries i biblioteques. En aquesta sessió reivindicarem el periodisme literari com a una eina eficaç per explicar la realitat, més enllà del seu poder estètic.
Segona sessió - 20 de març. La fotografia com a eina per explicar històries. Per: Anna Surinyach.
El fotoperiodisme no només depèn de l’instant decisiu, de capturar un moment irrepetible, sinó del seu poder per explicar històries. La fotografia ha de ser narrativa. Repassem casos negatius on el fotoperiodisme reprodueix el discurs del poder i d’altres on pren la paraula i construeix el seu propi pensament.
Tercera sessió - 27 de març. Cas pràctic: Afganistan. Una cobertura després de la tornada dels talibans al poder. Per: Agus Morales.
S’ha acabat l’era dels corresponsals: la majoria dels periodistes que cobreixen avui un conflicte són freelance. En aquesta sessió expliquem, per dins, com s’organitza una cobertura a un país com l’Afganistan. També repassem els reptes narratius i deontològics a l’hora de triar i tractar temes com el refugi o la salut.
Quarta sessió - 3 de abril. Cas pràctic: Sudan del Sud, Nigèria, mar Mediterrània... Com fotografiar un món en moviment? Per: Anna Surinyach.
Les migracions canvien, i també la forma d’explicar-les. Anna Surinyach explica els projectes fotogràfics que ha fet al llarg de la seva carrera periodística, des dels rescats a la mar Mediterrània, passant per l’autorepresentació migrant, fins arribar a les persones desaparegudes al mar.