Cursos

Pren-te els dilluns amb filosofia

alt text

Curs de Pensament Contemporani Postfundacional.

Inscripcions omplint el següent formulari - CURS PRESENCIAL I EN LÍNIA

Aquest curs reuneix una línia de pensament contemporani recent que es proposa plantejar els problemes d'allò polític més enllà de la política representativa, centrant-se en la qüestió de la vida; dur a terme, per tant, una crítica a la noció de fonament en el que s'ha vingut basant el pensament modern, del qual les nostres democràcies lliberals són hereves, i mostrar el caràcter mític de la racionalitat moderna que encara avui malda per organitzar i gestionar les nostres societats i institucions.

Coordinat per Laura Llevadot.

FEBRER 2022

7 de febrer: Jacques Derrida: democràcia i sobrevida, per Laura Llevadot (UB)

Després d'una introducció general al pensament postfundacional, mirarem d'acarar la posició específica de la filosofia de Derrida dins d'aquesta línia de pensament. D'una banda es mostrarà com allò polític és pensat per Derrida a partir de la noció d'aporia, especialment pel que fa a la seva comprensió de la democràcia, i de l'altra, es mostrarà el vincle d'aquesta concepció d'allò polític amb el concepte de "sobrevida", un concepte que ofereix resistència a la gestió de la vida a la que ens aboquen les societats neoliberals.

14 de febrer: Jacques Rancière i l'aposta per la igualtat, per Xavier Bassas Vila (UB)

Pensar la igualtat de manera radical i innovadora ens obliga a repensar nocions fonamentals de la nostra època: la democràcia, l'emancipació, l'educació i, fins i tot, la literatura o l'art de la modernitat. Presentarem el llibre Jacques Rancière. L'assaig de la igualtat (també en edició castellana, Ensayar la igualdad, ed. Gedisa) per actualitzar aquestes nocions i per mirar de viure la política i allò polític d'una altra manera.

21 de febrer: Michel Foucault i el govern de la vida, per Ester Jordana (U. Zaragoza)

Michel Foucault ens ajuda a pensar d'una altra manera les nostres societats i les relacions de poder que s'hi estableixen. Examinarem els conceptes fonamentals de l'autor i les seves aportacions per pensar les transformacions polítiques i socials que caracteritzen les nostres societats i acompanyarem també les seves anàlisis del liberalisme i el neoliberalisme com a formes de govern de la vida.

28 de febrer: Giorgio Agamben i la vida inoperant, per Juan Evaristo Valls Boix (UB)

Estudiarem els trets fonamentals de la biopolítica de Giorgio Agamben. Al llarg del seu projecte Homo Sacer, Agamben analitza la relació entre la sobirania que fonamenta l’Estat modern i el seu correlat insospitat, la vida nuda: una vida absolutament vulnerable que pot ser ofesa i marginada impunement. El gest fundador de la política consisteix a separar unes vides com a vàlides i d’altres com a no-polítiques: els subjectes racialitzats i sexualitzats, els sense-papers, els vivents no-humans.

Horari: dilluns, de 18.30 h a 20.00 h.

*El curs s'impartirà en català, excepte la sessió del 28 de febrer, que s'impartirà en castellà.

Modalitats d’inscripció: presencial i en línia. El curs es durà a terme de manera presencial des de Laie Pau Claris amb aforament limitat i respectant les mesures de seguretat vigents en cada moment. Al mateix temps, és possible seguir-lo en línia en directe, a través de Zoom. En el moment de la inscripció caldrà indicar quina de les dues modalitats es prefereix. En el cas que s’apliquessin restriccions més estrictes, el curs es faria només en línia.

Informació i inscripcions: activitats@laie.es | assumpte: curs filosofia | Tel. 933 181 739

Inscripcions omplint el següent formulari

Preu: Curs sencer: 70 € (4 sessions) | Sessió individual: 20 € (només disponible en format en línia)

(10% de descompte presentant la targeta client de Laie | 5% de descompte presentant el carnet de les Biblioteques de Barcelona | 15 % de descompte per a estudiants i aturats presentant-ne l’acreditació)

Política de cancel·lació i de devolució

Si el curs no arribés al nombre mínim d’inscrits, es cancel·laria i es retornaria l’import d’inscripció. Seran reemborsables les inscripcions cancel·lades per escrit amb una antelació de 7 dies naturals a l'inici del curs o activitat. Caldrà fer la petició de devolució enviant un correu electrònic a activitats@laie.es on han de constar totes les dades de la inscripció, amb el nom del curs, nom i cognoms de l’alumne, data, dades de contacte i motiu de la devolució. No s’accepten peticions de devolució informades per cap altra via.

Comparteix

Dades activitat

Laie Pau Claris28/02/2022
Carrer de Pau Claris, 85, 08010 Barcelona
* Places limitades