11/02/2020

Laie, una (gran) llibreria d’art

alt text
icon

Autor: Pep

Com passa en el món animal, les empreses neixen, creixen, es multipliquen (si volen o poden) i, com deia Eduard Punset, no està demostrat que hagin de morir. Laie va néixer fa 40 anys i, després de passar les necessàries crisis de creixement, va començar a multiplicar-se. Gosaria dir que ho va fer gairebé sense voler i amb una mica de por, però sobretot gràcies a l’interès de diferents institucions culturals o artístiques que volien tenir una llibreria amb cara i ulls als seus centres.

Així —i perdoneu-me si no és exactament cronològic l’ordre amb què ho explico—, la primera baula va ser la llibreria del CCCB, un centre que compagina les exposicions d’art (Turner, Canaletto, París i els surrealistes), amb altres més literàries (Borges, Llull, Bolaño), científiques (Quàntica, + Humans), audiovisuals (Pasolini, Metamorfosis, Pantalla Global) o de temàtiques urbanes (El Paral·lel, Cerdà o Post-it City).

Laie CCCB 1999Laie CCCB l'any 1999

S’hi va sumar La Pedrera, amb la importància que impliquen la figura i l’obra de Gaudí i l’arquitectura del modernisme català com a punts destacats, a més a més de les exposicions temporals sobre fotografia (Miserachs), art (Hokusai, Amat, Mompou o Perejaume), música (Schönberg), videoart (Bill Viola), etc.

Un moment important va ser l’obertura de la llibreria del Museu Picasso de Barcelona, dedicada, naturalment, a l’artista i a tots els qui el van acompanyar durant una època o una altra de la seva vida. Un altre moment igualment important va ser quan es va obrir la botiga del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Ben aviat s’hi va sumar CaixaForum, hereu del Palau Macaya. Allà es fan exposicions sobre temes tan diversos com Sumèria, els Fenicis, Le Corbusier, Warhol… O fins i tot exposicions sobre l’òpera i mostres de la pròpia col·lecció d’art contemporani. Amb el temps s’hi van afegir els germans de Madrid, Saragossa i Sevilla, i així Laie comença a fer-se present fora de Barcelona. A Madrid també som la llibreria de la Fundació MAPFRE. I, més recentment, han vist la llum les botigues del Centre Pompidou i del Museo Ruso, ambdues a Màlaga, i la més joveneta, a Santander, a la seu de la Fundación Botín.

Aquesta família nombrosa s’ha vist acompanyada, els darrers quinze anys, amb la presència de Laie com a llibreria oficial a la fira d’art ARCO i esporàdicament a la fira Loop, dedicada a la videocreació, i a Arts Libris, enfocada al llibre d’artista.

Laie a ARCO 2006Laie a ARCO l'any 2006

És per això que el títol triat, «Laie, una (gran) llibreria d’art», té sentit si considerem la suma de les diferents seus, cadascuna de les quals se singularitza per una selecció de publicacions acurada, idònia, específica i complementària respecte a la de les altres seus. Al Museu Nacional trobem els llibres més importants sobre l’art romànic i el gòtic. Al MACBA, els catàlegs de l’art més contemporani, les revistes més inquietes, els assaigs crítics acabats de publicar arreu del món… Al Museu Picasso, publicacions de museus que fan exposicions relacionades amb Picasso, així com exemplars de primeres —i rares— edicions, alguna vegada signades, i facsímils de llibres que va fer en col·laboració amb poetes i escriptors; a les vitrines conviuen, entre altres meravelles, un exemplar firmat per Paul Eluard i un exemplar del 1919 de Blaise Cendrars il·lustrat per Fernand Léger.

Llibreria Laie del Museu Nacional d'Art de CatalunyaLlibreria Laie del Museu Nacional d'Art de Catalunya

Cal afegir que a cadascuna de les llibreries de Laie procurem estar al dia de les darreres novetats —en qualsevol idioma—, provinents tant dels grans museus o editorials com les que ofereixen les petites editorials que treballen fora dels canals habituals de distribució, sovint difícils d’aconseguir. També, de tant en tant, hi trobem algun llibre descatalogat o exhaurit però considerat important malgrat el temps passat d’ençà de la seva publicació. La gran diversitat d’exposicions temporals ens obliga a presentar una bibliografia adient i tan exhaustiva com sigui possible.

I així, a través de les nostres llibreries, ens proposem que el lector interessat pugui viatjar per gairebé tota la història de l’art. Perquè, com hem explicat, el creixement i la multiplicació de Laie s’ha fet sempre dins de centres d’art, o dit d’una altra manera, l’art (i, doncs, els llibres d’art) ha estat el motor del creixement de Laie, la qual cosa ens distingeix, com també ho fa la qualitat i la singularitat del que oferim.

Una petita mostra d'aquesta singularitat és la selecció de llibres que proposem a continuació: primeres edicions de llibres antics, facsímils, publicacions d'artista...

Comparteix