15/11/2022

Llegir Marcel Proust

alt text
icon

Autor: Damià Gallardo

En pocs mesos hem passat de celebrar el 150è aniversari del naixement de Marcel Proust (juliol de 2021) a commemorar el centenari de la seva mort (novembre de 2022). Durant aquest temps hem assistit a la proliferació de diverses publicacions de Proust i sobre Proust; moltes de les quals, concebudes per a perdurar.

És el cas dels Essais publicats sota la direcció d’Antoine Compagnon a la biblioteca de la Pléiade o, també a Gallimard, Proust-Monde. Quand les écrivains étrangers lisent Proust: “Du Japon au Brésil, de la Chine à la Catalogne, on lit Proust partout, dans toutes les langues.”

Pel que fa a l’obra magna de Proust, A la recerca del temps perdut, enguany culmina la traducció de Josep Maria Pinto per a Viena Editorial amb la publicació de la segona part d’El temps retrobat. En castellà, el repertori de traduccions d’En busca del tiempo perdido s’enriqueix amb el primer volum (que aplega Por donde vive Swann i A la sombra de las muchachas en flor) a càrrec de María Teresa Gallego Urrutia y Amaya García Gallego per a Alba Editorial.

Però n’hi ha molt més: podem tafanejar la cuina de l’escriptura proustiana amb Escribir. Escritos sobre arte y literatura, que ha traduït Mauro Armiño per a Páginas de Espuma. També amb Cartas escogidas (1888-1922), en l’edició d’Estela Ocampo i la traducció José Ramón Monreal per a Acantilado. O, finalment, amb Los setenta y cinco folios y otros manuscritos inéditos que, en edició de Nathalie Mauriac Dyer i traducció d’Alan Pauls, ha publicat Lumen.

Entre les moltes aproximacions a Proust destaquem Siete conferencias sobre Marcel Proust de Bernard de Fallois, en traducció de Lluís Maria Todó per a Ediciones del Subsuelo, o Proust senza tempo (Mondadori) sobre la intensa relació d’Alessandro Piperno amb l’obra de Proust. Però volem donar especial relleu al quart lliurament de la revista Recerques que publica la Societat d’Amics de Marcel Proust, amb textos de Valèria Gaillard (traductora d’A la recerca del temps perdut que està en curs de publicació a Proa Edicions), Norbert Bilbeny, Francesc Parcerisas, Nora Catelli o Xavier Bassas, entre d’altres.

La devoció per Marcel Proust va més enllà dels llibres. La Fundació Vila Casas ens proposa endinsar-nos l’univers literari proustià a través de l’obra de Luis Marsans. Els Espais Volart de la fundació ofereixen de Proust a Marsans: a la recerca del temps perdut fins al 15 de gener de 2023, un recorregut pels dibuixos, aquarel·les, guaixos i gravats de Marsans inspirats Proust.

A continuació trobaràs tots els llibres esmentats i d’altres de recent aparició de Marcel Proust o sobre la seva obra.

Comparteix