Mundo weird

El novembre passat l'editorial Holobionte va publicar l'antologia Mundo weird, el primer títol de la seva nova línia de ficció, amb la qual afegeixen una nova dimensió als temes habituals dels seus assajos: pensament contemporani, tecnocultura, transhumanisme i altres tendències d'avantguarda.
El New Weird no és una cosa nova. Aquest corrent literari de finals dels 90, amb representants com el nord-americà Jeff VanderMeer i el britànic China Miéville, ja va suposar una revisió al seu moment de l'anomenada weird fiction, subgènere que prové de tota aquella literatura de finals del segle XIX que va marcar un important canvi de paradigma als contes de terror de l'època, amb H.P. Lovecraft com a figura central. En aquest sentit, és notable la trajectòria d'editorials com Aristas Martínez, la revista Presencia Humana que portava precisament l'epígraf “Nueva literatura extraña”. El projecte d'Holobionte se suma, a més, a iniciatives editorials com Colectivo Juan de Madre Presenta o, en català, Males Herbes o Mai Més.
Aquesta selecció de contes vol ressituar definitivament el New weird en el moment present amb la incorporació d'un capítol sobre el recent boom llatinoamericà del terror. Sembla que el cas del fantàstic llatinoamericà era una assignatura pendent fins que fa uns quants anys ha començat a florir el gènere, que dona continuïtat a una sèrie de característiques molt afins al New weird anglosaxó. Una barreja molt lliure de ciència ficció i terror ambientada en entorns urbans on cultura i naturalesa són indissociables i que és capaç de creuar límits inesperats, tant en la forma com en el concepte. Seguint l'estela de l'assaig The Weird and the Eerie de Mark Fisher (Lo raro y lo espeluznante, Alpha Decay 2018), aquests autors localitzen l'element fantàstic en un entorn real i les seves històries tracten sobre qüestions properes i molt contemporànies.
Com que aquest és un gènere heterodox per definició, el ventall estètic que ens ofereix és molt ampli i variat. Serveixi doncs aquesta selecció com a porta d'entrada a aquells que encara no el coneguin.