28/02/2011

Otra mirada, digital

icon

Autor: Damià Gallardo

Les jornades Otra Mirada, I Encuentro de Librerías y Editoriales Independientes Iberoamericanas, van començar abans de la inauguració. Ja a l'AVE vam poder descobrir projectes i idees d'editors que també es dirigien a Saragossa i aquest clima de complicitat es va mantenir durant els tres dies en què diferents taules de debat van abordar la situació del llibre i la lectura a ambdós costats de l’Atlàntic. Per aquest motiu, agraïm a Paco Goyanes i Ana Cañellas de les llibreries Cálamo que ens convidessin a participar, a més de donar-los l’enhorabona per l’excel·lent organització de les jornades.


Jaume Vallcorba escolta als ponents de la taula. D’esquerra a dreta: Juan Cerezo de Tusquets editores, Enrique Murillo de Llibros del Lince, Fernando García de Libros del Zorro Rojo, Samuel Alonso Omeñaca de 451 Editories, Valeria Bergalli d’Editorial Minúscula, Vicente Ferrer de Media Vaca i Chusé Raúl Usón de Xordica Editorial.

En la nostra intervenció sobre l’experiència de Laie amb el llibre electrònic no vam dir res de nou. Tot i ser dels primers en oferir una amplia oferta d’ebooks a la nostra llibreria virtual, sabíem des del principi que les vendes serien petites perquè la demanda és poca i perquè a més no s’han superat els tres obstacles principals que dificulten l’accés al llibre digital.

    1. OfertaUn ràpid sondeig entre les editorials independents presents a les jornades va confirmar que la majoria no té clar de moment com posar el seu fons a disposició dels lectors que demanen llibre digital.
    2. Preul'IVA del 18% aplicat al llibre digital contre el 4% aplicat al llibre de paper és la pricipal raó de que el preu final sigui més elevat que el que tots desitgem.
    3. ComoditatEl DRM d'Adobe Digital Editions és engorrós i dissuadeix a molts lectors de comprar llibres digitals. Tot i que complica el procés de compra, també s’ha de reconèixer que hi ha molts clients fidels que compren amb assiduïtat. El nostre compromís com a llibreria consisteix en millorar el procés, però mirem amb enveja a plataformes de distribució com l’alemanya Libreka, que ofereix amb i sense DRM.

Abans de criminalitzar a l’usuari que descarrega edicions no autoritzades, es hauríem de plantejar si la principal acció contra l’anomenada “pirateria” no seria solucionar de forma raonable aquests tres obstacles. La nostra experiència en l’atenció al client confirma que molts lectors que voldrien llegir determinats llibres en els seus dispositius de lectura electrònics no tenen més remei que acudir a l’oferta no autoritzada per satisfer aquest desig. Un resultat important de les jornades va ser que editorials, distribuïdores i llibreries reflexionéssim sobre què podem fer en relació amb l’oferta, el preu i la comoditat en la compra d’ebooks en lloc de proposar mesures correctives.