06/02/2017

El regreso, de Hisham Matar

alt text
icon

Author: Cèlia

http://www.laie.es/busqueda/listaLibros.php?keywords=regreso%20hisham%20matar&tipoArticulo=&utm_source=blog&utm_campaign=post&utm_medium=xarxes&utm_term=c%C3%A8lia&utm_content=foto

El regreso de Hisham Matar, publicat per Salamandra, és impressionant. Amb la intenció de només donar-li un cop d'ull, me'l vaig llegir d'una tirada.

Hisham Matar retorna a Líbia després de l'enderrocament del dictador Moammar al-Gaddafi per retrobar-se amb la seva família i tractar de reconstruir els dies que van seguir al moment en què el seu pare fou segrestat a El Caire (amb el coneixement de les autoritats egípcies) i traslladat a la temuda presó d'Abu Salim. Després de sis anys tancat, van deixar de tenir-ne notícies. Amb una barreja de por, obsessió i esperança Matar tracta de seguir el rastre del seu pare en un país abocat al caos que intenta alliberar-se d'anys d'una cruel dictadura.
Entre els seus records d'infantesa i els dels seus familiars i amics, Hisham Matar va perfilant la figura del seu pare, Jaballa Matar, un dissident polític culte i íntegre que mai no es va deixar intimidar. Fins i tot empresonat trencava el silenci esfereïdor que porta la nit recitant poesia amb veu forta i clara. El compromís del seu pare i la seva família per la llibertat de Líbia va ser ferm fins al final, molts d'ells van morir per donar esperança a un poble que es va revoltar.

Cèlia, de Laie Pau Claris.

Share