29/11/2018

Jaume Plensa at MACBA

alt text
icon

Author: Damià Gallardo

Jaume Plensa torna a un museu de Barcelona. L’exposició, que es podrà veure al MACBA fins al 22 d’abril de 2019, ha estat comissariada per Ferran Barenblit, director del MACBA, en col·laboració amb l’artista.

Jaume Plensa i Ferran Barenblit al MACBA

Jaume Plensa i Ferran Barenblit

L’escultura Firenze II planteja que “la base de la vida i de la creació és el dubte” just a l’inici de l’exposició, perquè la invitació al dubte és un dels temes que ens acompanya pel recorregut. De fet, el silenci, l’altre gran protagonista de l’exposició (amb escultures sonores que “fabriquen” silenci), és una via per induir a la reflexió i, per tant, posar en dubte la identitat personal i també les grans qüestions com la política o la cultura.

exposició Jaume Plensa al MACBA

L’exposició ha estat pensada per adaptar-se a l’entorn. Jaume Plensa ha tingut en compte, per exemple, la variació lumínica del MACBA al llarg del dia, un context que mai abans havia treballat d’una manera tan profunda. D’aquesta manera, la percepció de determinades peces canvia substancialment del matí al vespre. També ha fet “sortir” l’exposició del museu, amb la instal·lació del conjunt escultòric The Heart of Trees al Pati de les Escultures, entre el CCCB i el MACBA. Una manera de reivindicar el museu com a extensió de l’espai públic.

Una exposició sorprenent, en el sentit que li dona Ferran Barenblit: trencar les expectatives contra la tendència a visitar els museus per a confirmar idees prèvies. Anar al museu, per tant, per a conèixer en comptes de per a reconèixer.

El catàleg sortirà al març perquè tindrà el muntatge final de l’exposició com a centre i s’hi començarà a treballar durant aquest dies. Mentrestant, MACBA store Laie ha realitzat una àmplia selecció de bibliografia al voltant de la trajectòria de Jaume Plensa, amb primeres edicions i llibres exhaurits, que desitgem que contribueixi a aprofundir en l’exposició.

+info

Jaume Plensa al MACBA

Share