07/05/2019

Nicolau de Cusa i el seu docte ignorar

icon

Autor: Anna Torné

La doctora Georgina Rabassó va ser la responsable de començar ahir la nova edició del curs Pren-te els dilluns amb filosofia. Durant cinc sessions aquest curs analitzarà el pensament de figures clau com Leibniz, Jeanne Hersch, Walter Benjamin i Hannah Arendt, de la mà de professors experts en el tema.

Nicolau de Cusa (1401 – 1464) va ser el protagonista de la primera sessió. Aquest teòleg i filòsof alemany està considerat un dels primers filòsofs de la modernitat. Va estudiar jurisprudència, teologia, filosofia, matemàtiques i geometria. Les estades que va fer a diferents llocs del món (Heidelberg, Pàdua, Roma, Constantinoble...) van afavorir la seva obertura de pensament. El 1449 va ser nomenat cardenal.

La seva obra més important és De docta ignorantia (1440) i va influir en autors post-copernicans com, per exemple, Giordano Bruno. Es tracta d’una obra amb un nivell d’abstracció molt elevat on la idea de “docta ignorància” es presenta com l’única manera possible per apropar-se a Déu. El Cusà usa una terminologia pròpia per elaborar la seva visió del món.

L’obra s’estructura en tres llibres: el primer, dedicat al màxim absolut que és Déu; el segon, que tracta del màxim contracte que és l’Univers i el tercer, on es presenta el màxim absolut i alhora contracte que és Jesucrist.

La doctora Georgina Rabassó va explicar que la docta ignorància de Nicolau de Cusa és una paradoxa: és el coneixement més perfecte al que pot aspirar l’ésser humà, que sap que no sap. L’objectiu és descobrir la “maximitat” dins del no-saber. Així ens parla d’aquest concepte Nicolau de Cusa:

(...) en aquellas cosas que son las más manifiestas en la naturaleza nos sucede una dificultad igual a la que tiene el ave nocturna que intenta ver el sol -, ciertamente, puesto que el apetito en nosotros no es vano, deseamos saber que nosotros ignoramos. Y si logramos alcanzar esto en su plenitud, habremos de acceder a la docta ignorancia.”

Acerca de la docta ignorancia, vol. 1 (ed. Biblos)

La propera sessió del curs serà el dilluns 13 de maig, on Salvi Turró ens parlarà sobre Leibniz. Les inscripcions estan obertes i per a més informació podeu contactar amb activitats@laie.cat

Imatge capçalera: Nicolau de Cusa pel Meister des Marienlebens