20/02/2017

El rei Lear

icon

Autor: Anna Torné

Si l’obra El rei Lear fos una casa, quin tipus de casa seria?

Amb aquesta suggeridora pregunta Josep M. Oroval, soci fundador i president de l’Associació Catalana de Shakespeare, va iniciar la segona sessió del seminari sobre les obres de l'autor anglès que té lloc a Laie una vegada al mes.
La pregunta d’Oroval pretenia explicar El rei Lear a través d’una metàfora: un castell en runes, una casa que vista de lluny és molt maca però que quan t’hi apropes comproves que no s’aguanta bé... Les respostes dels assistents al seminari van ser vàries i van ajudar a comprendre millor la riquesa de matisos d’una de les obres més representades als teatres avui en dia.
A banda de realitzar una completa anàlisi del text (les trames que el componen, les formes de representació, les seves fonts, els personatges, etc.), Oroval va exposar la importància del First folio de Shakespeare. Segons l’especialista, es tracta de la publicació en anglès més important de la història de la literatura de tots els temps. Reuneix 36 obres de Shakespeare i, tot i que es desconeix quantes còpies se’n van imprimir, es creu que l’edició va ser força limitada. Si no s’hagués publicat hauríem perdut més de la meitat de les obres de Shakespeare, d’aquí la seva importància. La biblioteca Bodleian d’Oxford en facilita l’accés en format digital.
El proper 15 de març tenim una cita amb Ricard III i seguirem endinsant-nos en les fascinants obres d’un dels escriptors més importants de tots els temps.
Anna, de Laie Pau Claris