08/02/2019

Els estels de l’esperança: el Purgatori.

alt text
icon

Autor: Anna Torné

Durant el 2018 vam poder gaudir del curs Unes hores a l'Infern, una lectura comentada del primer càntic de la Divina Comèdia de Dante. Continuant l’estudi d’aquesta obra fonamental de la història de la literatura, aquest febrer hem començat el curs Els estels de l’esperança, dedicat a la lectura del segon càntic sobre el Purgatori.
Rossend Arqués, president de la Societat Catalana d’Estudis Dantescos i membre de l’Institut d’Estudis Medievals de la UAB, és el coordinador del curs i va iniciar-lo amb l’anàlisi dels 4 primers cants. Arqués va exposar com amb Dante el concepte del Purgatori pren una dimensió diferent a la que havia tingut anteriorment. És un concepte que neix de la necessitat teològica d’un espai intermedi entre dues eternitats: l’Infern i el Paradís. Totes les ànimes que no eren tan perfectes per entrar al Paradís, però tampoc tan dolentes com per anar a l’Infern, necessitaven aquest espai.
Poi s'ascose nel foco che li affina. Mural de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, obra de Narcís Comadira.
Dante és el primer a presentar el Purgatori com una muntanya que se situa al costat de l’Infern. Es tracta d'un camí estret i dificultós per la gran pujada que fa i per accedir-hi cal una gran voluntat. El viatge pel Purgatori el fa al costat de Virgili i, durant el camí, van trobant diferents personatges. Entre aquests ens sorprèn que hi hagi Cató, una figura controvertida donat que és un pagà suïcida. Arqués va explicar que el suïcidi s'interpreta com un acte d’extrema llibertat i per aquest motiu Cató es presenta com el guardià del Purgatori. En Dante la llibertat és un tema social i col·lectiu, no individual. És així com Cató és l’instaurador de la llibertat a través d’un sacrifici: se sacrifica per la llibertat de tots els homes. En aquest nou espai intermedi els pagans poden ser representats i, per tant, el Purgatori es configura com el regne de la llibertat.
El curs seguirà una vegada al mes fins al desembre de 2019 i comptarà amb la participació de Rossend Arqués, José María Micó, Eduard Vilella i Narcís Comadira. La inscripció està oberta.
Informació i inscripcions: activitats@laie.es | Tel. 93 412 68 32 ext. 161
A continuació trobareu la bibliografia essencial del curs.

Comparteix