13 de juliol de 2020

Jamais. Óscar Domínguez i Pablo Picasso

Jamais. Óscar Domínguez i Pablo Picasso

Museu Picasso, del 15 de juliol al 7 de març de 2021

El 1938 André Breton i Paul Éluard van organitzar a la Galerie des Beaux-Arts de París l’Exposition internationale du surrealisme, la mostra més important mai organitzada pels surrealistes. S’hi incloïen obres de Dalí, Duchamp, Ernst, Man Ray, Picasso, Magritte i Miró, entre molts d’altres, i va tenir una gran rellevància.

Una de les peces que es va incloure va ser Jamais, de l’artista canari Óscar Domínguez (1906-1957): "l’obra consisteix en un gramòfon pintat de blanc el plat del qual està representat per un parell de pits que giren sota una mà que fa d’agulla, mentre que de l’amplificador en surten unes cames de dona".

Aquest objecte s’havia donat per desaparegut però amb motiu dels preparatius de l’exposició Picasso. La mirada del fotògraf, es van redescobrir unes fotografies de Nick de Morgoli on es pot veure a Picasso amb l’objecte al seu taller de París. D’aquesta manera es va descobrir que Domínguez havia regalat la peça al seu amic Picasso i, estirant del fil, es va retrobar l’objecte en un magatzem de la família de Picasso.

A l’exposició es podrà veure, després de gairebé un segle sense haver estat exposat, l’objecte restaurat per Reyes Jiménez, restauradora en cap del Museu Picasso, les fotografies de Morgoli i imatges de l’Exposition Internationale du Surréalisme.

A continuació podreu trobar una selecció bibliogràfica relacionada amb l’exposició amb llibres d'artistes que van participar a la mateixa exposició que l'objecte anomenat Jamais. Hi destaquen algunes edicions d’antiquari, com ara la segona edició del llibre A Pablo Picasso (1945) de Paul Éluard, signada pel seu autor, o la primera edició de El mundo del objeto de Juan Eduardo Cirlot, del 1953.

Imatge capçalera: Nick de Morgoli. 'Pablo Picasso amb l’objecte surrealista Jamais', d’Óscar Domínguez, París, 1947. Nick de Morgoli. Bibliothèque Emmanuel Boussard, París © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2020

Destacats

icono Posts del magazine relacionats

icono Activitats relacionades